
Când vă deplasați cu 100 km/h, vehiculul dumneavoastră va avea nevoie de aproximativ lungimea unui teren de fotbal pentru a se opri complet. Nu este o distanță scurtă în niciun caz, dar vă puteți imagina cât mai mult ar dura dacă frânele dumneavoastră nu sunt în stare de funcționare corespunzătoare? Șoferii se gândesc puțin la sistemele lor de frânare, în timp ce producătorii fac din acesta un punct focal de interes atunci când proiectează mașini. Deși sistemul de frânare nu este strălucitor, este incredibil de important pentru siguranța dumneavoastră pe drum. Din acest motiv, fiecare șofer nou care nu a avut de-a face cu probleme de frânare ar trebui să depună efortul de a se familiariza cu tot ceea ce este la el.
Există trei moduri de frânare – folosind frâne hidraulice, frână de motor și frână de parcare. Aici, mă voi concentra pe frânarea hidraulică, care este frânarea care rezultă din apăsarea pedalei de frână. Sistemul hidraulic de frânare este compus din câteva părți diferite, dintre care unele sunt considerate consumabile, ceea ce înseamnă că va trebui să le înlocuiți ocazional, deoarece sunt proiectate să se uzeze în timp și utilizare.
Pedala de frână este cea care creează pârghie și este situată pe partea stângă în vehiculele automate cu 2 pedale, sau în mijloc în vehiculele manuale cu 3 pedale. Aceasta este prima parte care declanșează succesiunea de evenimente care duc la oprirea vehiculului dumneavoastră. Comutatorul luminii de frână este conectat la pedală, așa că apăsarea pedalei va aprinde luminile. Pedala de frână cauzează rareori probleme de la sine, dar adesea reflectă probleme la sistemul de frânare sau la alte părți de frânare. De exemplu, o pedală spongioasă poate indica scurgeri de lichid de frână sau aer în conductele de frână. O pedală care vibrează poate indica rotoare de frână deformate.
Amplificatorul de frână ajută la amplificarea puterii piciorului. La urma urmei, oprești un vehicul greu de o tone folosind doar piciorul. Amplificatoarele de frână sunt dispozitive incredibile care vă amplifică puterea piciorului de la pedala de frână utilizând vidul din galeria de admisie plus diferențele de presiune a aerului, adăugând un pumn suplimentar în cilindrul principal. Există mai multe probleme care pot veni de la un servofrânare defect, cum ar fi distanța de frânare crescută, o pedală de frână rigidă și un zgomot de șuierat.
Cilindrul principal este responsabil pentru transformarea energiei cinetice care vine de la servofrânarea în presiune hidraulică. Acest lucru se realizează prin intrarea lichidului de frână în cilindrul principal, unde servomotorul de frână împinge pistonul cilindrului principal pentru a comprima lichidul de frână prin conductele de frână. Deoarece lichidul nu este compresibil, presiunea crește și este transferată către mecanismul de frânare de la roți. Cilindrul principal are, în general, doi cilindri care controlează două circuite hidraulice, fiecare dintre ele gestionând două dintre cele patru roți. Aceasta este o măsură suplimentară de siguranță în cazul în care unul dintre circuitele hidraulice se defectează. Un cilindru principal defect poate scurge lichid de frână sub partea din față a vehiculului dumneavoastră, poate împiedica pedala să revină în poziție sau poate face ca mașina să se deplaseze într-o parte în timpul frânării dacă un circuit hidraulic defectează.
Conductele și furtunurile de frână transferă lichidul de frână și presiunea hidraulică de la cilindrul principal la frânele cu disc. Conductele de frână sunt sub formă de tuburi metalice rigide care trece prin șasiu, în timp ce furtunurile de frână sunt tuburi flexibile care conectează conductele rigide de frână la mecanismul de frânare, unde are loc mișcarea roților. Deteriorarea oricăreia dintre aceste piese are ca rezultat scurgeri de lichid de frână și presiune neuniformă asupra roților, determinând vehiculul să tragă într-o parte.
Frânele cu disc au rotoare de frână, etriere și plăcuțe de frână. Când apăsați pedala de frână, presiunea din lichidul de frână cuplează pistoanele etrierului, ceea ce face ca plăcuțele de frână să se strângă pe rotorul de frână. Frecarea dintre rotoare și plăcuțe este cea care oprește de fapt roțile. O alternativă la frânele cu disc sunt frânele cu tambur, dar acestea se găsesc de obicei pe vehiculele mai vechi.
Frânele cu disc au un design deschis, ceea ce face ca căldura să fie mai eficientă. Se găsesc pe toate roțile vehiculului dvs. sau cel puțin pe cele două din față dacă aveți un vehicul mai vechi cu o combinație de frână disc/tambur. Acest lucru se datorează faptului că roțile din față preiau cea mai mare parte a forței de frânare, iar frânele cu disc sunt mai bune la căldură și au un răspuns la frânare mai rapid în comparație cu frânele cu tambur.
Practicile adecvate de condus implică măsurarea unei distanțe de frânare suficientă, evitarea tailgatingului și apăsarea ușoară a pedalei. reducerea la minimum a folosirii frânelor poate prelungi durata de viață a pieselor de frână și poate îmbunătăți economia de combustibil. De remarcat este faptul că inspecția și service-ul regulat al frânelor vă pot ajuta să repartizați costurile asociate cu reparațiile și piesele de schimb.
