A venit frigul și pielea are nevoie de o altfel de îngrijire. Dacă pe timpul verii am căutat cremele ușoare, care să nu fie simțite pe ten, în sezonul rece vorbim, în primul rând, de hidratare. Temperaturile scăzute însoțite de vânt și umiditate pot favoriza apariția uscăciunii și îmbătrânirea prematură a tenului, de aceea este important să acordăm o deosebită atenție atât feței, cât și urechilor, mâinilor, gâtului, decolteului. Ce efecte poate avea frigul asupra pielii? Cum ne protejăm în sezonul rece? Care sunt cele mai importante produse pe care trebuie să le folosim când temperaturile sunt scăzute? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie, într-un interviu acordat Media10.
Media10: Ce se întâmplă cu pielea noastră atunci când trecem de la sezonul cald la sezonul rece?
Dr. Simona Marinoaica: Frigul este un factor exterior care are o influență foarte mare asupra tegumentului. Pielea este, practic, organul care ne protejează și care vine în contact cu toți factorii de mediu. Frigul, în primul rând, are efect asupra circulației de la nivelul tegumentului, producând o vasocontricție mai accentuată. Chiar și o simplă variație de temperatură, o trecere de la căldura ambientală din casă la temperatura de afară, chiar dacă nu este ger, determină modificări de vasocontricție. Când intrăm de la rece la cald în casă, bineînțeles că există modificări de vasoldilatație adiacente. Cât suntem tineri, vasele noastre de la nivelul tegumentului, de tip capilar și terminal, fac o gimnastică foarte bună. Se contractă, se dilată și revin la același calibru. În timp, prin procesul de îmbătrânire, cu cât vasele sunt mai expuse la variații mari de temperatură, cu atât se dilată mai mult și nu-și mai revin la diametrul normal, iar astfel se observă, pe suprafața pielii, ca niște dilatații.
„Soarele, vântul, expunerea îndelungată la frig determină modificări de fotoîmbătrânire și de îmbătrânire prematură”
Media10: Ce efecte are expunerea îndelungată la frig, vânt, umiditate asupra tenului nostru?
Dr. Simona Marinoaica: Toți factorii de mediu, care acționează asupra tegumentului, determină o îmbătrânire prematură a acestuia. Soarele, vântul, expunerea îndelungată la frig determină modificări de fotoîmbătrânire și de îmbătrânire prematură, denumite generic heliodermii. Se produc modificări profunde la nivelul dermului și superficial la nivelul epitermului. Astfel, epitermul devine mai atrofic, își pierde elasticitatea, tonicitatea, devine reactiv. Pentru a face față la factorii de mediu, acesta se îngroașă pe anumite zone și apar dilatații venoase de tip telangiectazii, venectazii.
Media10: Ce nu ar trebui să ne lipsească din rutina de îngrijire în sezonul rece?
Dr. Simona Marinoaica: Trebuie să acordăm o foarte mare atenție extremităților și aici vorbim de cele care nu sunt acoperite, de obicei, de vestimentație, adică mâinile, fața și urechile. În primul rând, mâinile trebuiesc protejate cu mănuși, care se pun înainte de a ieși din casă, nu după ce s-au răcit. Acestea ne protejeze de variațiile de temperatură. De asemenea, trebuie să le hidratăm foarte bine seară de seară cu o cremă specială pentru mâini, pentru a asigura o bună hrănire și, în același timp, un strat protector. Fața trebuie și ea să fie protejată vestimentar cu o eșarfă, pentru că frigul, care acționează direct pe suprafața tegumentului, determină modificări la nivelul circulației. Astfel, pielea nu mai este bine hrănită, apar dilatațiile venoase de tip cuperoză, telangiectazii, puncte roșii, care sunt inestetice. Mai mult, nu trebuie să uităm niciodată de urechi. Ele sunt extremități formate numai din piele și cartilagiu și nu se protejează foarte bine. Căciula nu ar trebui să lipsească din vestimentație. Mare atenție și la vârful nasului pentru că și el este o extremitate, piele și carilagiu, nu are un suport hipotermic de grăsime care să-l ajute la aceste variații de temperatură.
În al doilea rând, cremele nu ne ajută atât de mult să ne protejăm de frig. O cremă mai grasă ne asigură un strat protector la nivelul pielii ca să nu se piardă prea multă apă din derm și epiderm. În același timp, ne ajută ca vâtul, frigul să nu aibă un efect acut la nivelul pielii, dar asta nu înseamnă că ne protejează 100%. Depinde și de timpul petrecut în mediul exterior. Dacă stăm câteva minute, o oră, atunci este suficientă o cremă mai grasă, hidratantă în perioada de iarnă, însă protecția vestimentară este de bază.
SPF și vara și iarna
Media10: Cât de important este să folosim protecția solară și toamna, iarna?
Dr. Simona Marinoaica: Depinde și de locul în care ne aflăm. De exemplu, dacă mergem la munte pentru schi, chiar dacă nu este zăpadă și mergem doar să facem plimbări, iar afară este soare, atunci cantitatea de energie solară care se răsfrânge pe suprafața tegumentului neacoperit de vestimentație este foarte mare. Este ca și vara la mare sau poate chiar mai rău. De aceea, în timpul iernii, dacă este soare, putem suferi arsuri. Suntem la altitudine și aici există fenomenul de reflexie a luminii pe zăpadă, deci energia solară acumulată este mare. În zona de câmpie și dealuri, cum este la noi, se recomandă protecția solară și pe perioada de iarnă, mai ales dacă avem zăpadă afară. Există această reflexie a luminii și atunci automat că se reflectă o cantitate mult mai mare de radiație luminoasă care poate să ajungă și pe suprafețele neprotejate vestimentar, precum: față, gât, decolteu. De asemenea, mare atenție dacă suntem în mașină. Protecția solară trebuie aplicată și atunci, mai ales dacă este soare afară și ne bate în geam, pentru că radiația ultravioletă străbate geamul și se răsfrânge la nivelul tegumentului. În plus, nu trebuie să ne rezumăm numai la protecția feței, gâtului și decolteului. Mare atenție și la fotoprotecția dosului mâinii și antebrațelor pentru că și aici apar efectele de fotoîmbătrânire prematură din cauza expunerii la soare chiar și când stăm în mașină.
„Niciodată nu trebuie să aplicăm o cremă de față la nivelul pleoapelor”
Media10: Pielea din jurul ochilor este mult mai sensibilă și apar, de obicei, primele riduri. Este nevoie de o îngrijire suplimentară a acesteia în sezonul rece?
Dr. Simona Marinoaica: La nivelul pleoapelor, pielea este cea mai subțire de pe întreg corpul, de aceea există produse dermatocosmetice speciale pentru zona din jurul ochilor. Acestea au o textură mult mai fină și sunt mult mai sărace în nutrienți decât o cremă de față. Niciodată nu trebuie să aplicăm o cremă de față la nivelul pleoapelor, ci trebuie să le folosim numai pe cele care sunt speciale pentru zona respectivă. Ele sunt constituite pentru acest tip de piele, subțire și foarte reactivă. Cele mai frecvente ingrediente care sunt utilizate în cremele pentru zona pleoapelor sunt vitamina A și vitamina E, care ajută la protejarea, hrănirea dermului și epidermului.
Media10: Ce produse dăunează pielii și trebuiesc evitate când temperaturile sunt scăzute?
Dr. Simona Marinoaica: Normal că nu trebuie să folosim cremele care usucă. E foarte important ca dimineața pielea să fie foarte bine hidratată pentru că frigul accentuează uscăciunea. Totuși, în perioada de toamnă-iarnă noi prescriem pacientelor, în cazul în care acestea trebuie să urmeze un tratament, acele creme medicament, care duc la uscăciunea tegumentului, pentru că acesta este rolul lor. Există aceste situații, dar, în general, trebuie să avem o hidratare foarte bună a tegumentului, a feței în special.
„Frigul este un stres pentru organism și pentru tegument, poate să contribuie la accentuarea oricărei alte afecțiuni preexistente cutanate”
Media10: Expunerea la temperaturi scăzute, fără îngrijire corespunzătoare, face ca pielea să devină mai sensibilă. Ce afecțiuni pot fi declanșate de frig dacă nu ne protejăm pielea?
Dr. Simona Marinoaica: Poate să apară cuperoza, acele dilatații venoase, dar depinde și de calitatea pielii fiecăruia. Poate să apară și să rămână, fără să evolueze către o rozacee, dar gradul inestetic este foarte mare pentru pacient. Sunt, de asemenea, și afecțiuni care sunt declanșate și accentuate de frig sau de expunerea prelungită la frig, precum: circulația periferică, acrocianoza, sindormul Raynaud, lupusul eritematos cronic. În general, frigul este un stres pentru organism și pentru tegument, deci poate să contribuie la accentuarea oricărei alte afecțiuni preexistente cutanate.
Media10: Care sunt cele mai frecvente greșeli, în ceea ce privește îngrijirea pielii, pe care le fac pacienții dumneavoastră?
„Dacă bem în fiecare dimineață o limonadă este mai bine decât să luăm cinci pastile de vitamina C pe zi”
Media10: Ce suplimente recomandați pacienților pentru a-și menține pielea sănătoasă pe timpul sezonului rece?
Dr. Simona Marinoaica: Din punctul meu de vedere, o alimentație echilibrată și sănătoasă, adică să ținem cont și să mâncăm puțin din fiecare, este suficientă. Într-adevăr, dacă știm că nu ne respectăm foarte bine dieta sau nu avem timp să ne ocupăm bine de regimul alimentar, atunci putem lua, uneori, și aceste suplimente alimentare. Totuși, trebuiesc folosite cu atenție, citim foarte bine prospectul și nu luăm în cantități mari. Eu cred că dacă bem în fiecare dimineață o limonadă este mai bine decât să luăm cinci pastile de vitamina C pe zi. Orice exces în aceste suplimente alimentare poate să determine și alte reacții ale metabolismului, pentru că ceea ce nu se absoarbe, se elimină la nivelul ficatului sau rinichiului și supunem organismul la efort.