Un sfert dintre europeni suferă de o boală reumatică, potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului. Practic, sunt aproape la fel de mulți oameni afectați de reumatism ca și de hipertensiune. Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Reumatologia a evoluat în ultimii ani atât în ceea ce privește posibilitățile de tratament medicamentos, cât și în ceea ce privește dezvoltarea metodelor imagistice de diagnosticare precoce a acestor boli și de urmărire a evoluției lor, prin ecografia aparatului locomotor (musculoscheletală).
Dr. Anca Mușetescu, medic primar reumatolog, la Centrul Medical Medisof, ne ajută să înțelegem care sunt simptomele ce are trebuie să ne trimită la medicul specialist, dar și cât de mult ajută efectuarea unei ecografii.
Autor: Ana-Maria Predilă

Articolul face parte din campania „Ecografia salvează vieți. Ce trebuie să știi” derulată de Media10 și SUPERMEDICAL, alături de medici de excepție
Media10: Un sfert din europeni suferă de boli reumatice. Dumneavoastră cunoașteți mai bine această situație ,pentru că lucrați zilnic cu astfel de pacienți. Spuneți-ne, vă rog, care sunt simptomele principale pe care pacienții ar trebui să le recunoască pentru a se prezenta din timp la medicul reumatolog?
Anca Mușetescu: Sigur. Este o patologie frecventă în rutina noastră zilnică și pacienții trebuie să fie informați asupra câtorva aspecte care ar trebui să-i aducă în fața medicului reumatolog. Un prim astfel tip de simptomatologie ar fi durerea de tip inflamator la nivelul articulațiilor mici, ale mâinilor și picioarelor, durerea care ar trebui să le atragă atenția atunci când debutează în timpul nopții, se agravează dimineața la trezire. Practic, pacienții își pierd capacitatea de prindere, nu pot să desfacă capacul unei sticle, de exemplu. De asemenea, această simptomatologie este însoțită de modificări inflamatorii, tumefacția articulațiilor mici ale mâinilor și senzația de înțepenire matinală, de dificultate în exercitarea activităților obișnuite. Aceasta este o primă categorie de simptome care ar trebui să-i îngrijoreze și care ar trebui să-i convingă să ceară sfatul unui reumatolog. Un alt tip de simptome sunt durerile de tip inflamator la nivel spinal, la nivelul coloanei vertebrale, care apar la tineri de 16-20 ani. Ar trebui să le atragă atenția același debut al durerii în timpul nopții, cu imposibilitatea menținerii poziției orizontale în pat și necesitatea mobilizării. Ameliorarea durerii odată cu ridicarea din pat și mobilizarea sunt primele semne care ar trebui să îi îndrume spre un medic reumatolog. Totodată, faptul că aceste simptome au o oarecare ritmicitate, se repetă, nu sunt episodice, ocazionale, ci încep să capete un caracter repetitiv, zi de zi, sunt semnale de alarmă care ar trebui să le atragă atenția. Totodată, există și categoria pacienților vârstnici, pacienții care prezintă dureri cu caracter mecanic degenerativ, determinate de procesul de îmbătrânire fiziologică a articulațiilor. Acest tip de simptome debutează în special la nivelul articulațiilor importante care susțin greutatea corpului, articulația genunchiului, articulația șoldului, la nivelul coloanei vertebrale. Aceste tipuri de simptome sunt agravate de mobilizare, de mișcare, de efort și ele se liniștesc atunci când pacientul intră în repaus. O altă categorie de simptome care ar trebui să le atragă atenția ar fi durerea și inflamația articulațiilor periferice la pacienții metabolici, la pacienții cu un istoric de boală hipertensivă, pacienți cu patologie renală, cu boală cronică renală, pacienți care au, pe lângă acest istoric vechi de boală cardiovasculară, tratamente cu diuretice sau cu betablocante. Acești pacienți sunt supuși unui risc mai mare de a face artrite microcristaline, un astfel de exemplu ar fi artrita gutoasă și în această situație debutul simptomatologiei este acut, cu durere importantă, tumefacție, roșeață locală, impotență funcțională marcată, evident că pacienții în această situație se prezintă mult mai repede la medicul reumatolog.
„Se spune că ecografia este o extensie a examenului clinic și de fapt, stetoscopul optic al reumatologului”
Media10: Care este rolul ecografiei și ce boli reumatice pot fi depistate cu ajutorul acestei investigații medicale?
A.M.: Ecografia este o metodă imagistică extrem de prețuită în ultimii 20 de ani, pentru faptul că utilizând ultrasunetele, care se reflectă la nivelul structurilor organismului, permite captarea unor imagini pe o scală alb-negru în nuanțe de gri, astfel încât ne poate furniza o serie de informații importante în ceea ce privește leziunile structurale sau inflamatorii ale diverselor organe. Același lucru se întâmplă și în reumatologie, este o metodă imagistică ce ne poate furniza imagini de calitate și informații extrem de valoroase despre articulațiile periferice. Practic, orice articulație periferică, articulațiile mici ale mâinilor, cotului, genunchiului, șoldului, articulațiile piciorului, pot fi vizualizate ecografic. Care sunt principalele structuri anatomice pe care le putem observa utilizând această metodă imagistică? Tot ce ține de cavitatea articulară, de procesele inflamatorii care se localizează la nivel articular, proliferarea membranei sinoviale, excesul de fluid inflamator la nivel articular. Totodată, modificările reliefului osos, proliferarea osoasă, osteofitele date de boala artrozică sau eroziunile corticalei osoase, care sunt o caracteristică importantă în poliartrita reumatoidă, patologia tendinoasă, inflamația tendoanelor, tenosinovite, tendindinte, patologia sportivă, leziunile degenerative mecanice, dar și inflamatorii ale inserțiilor ligamentale sau tendinoase, inflamația purselor. Toate aceste modificări pot fi cu mare ușurință vizualizate ecografic. Există niște ghiduri și secțiuni standard pe care le utilizăm pentru fiecare articulație, dar ecografia este o metodă facilă, la îndemâna pacientului, care ne permite o evaluare foarte bună din punct de vedere reumatologic. Ea este capabilă să realizeze aprecierea diagnostică a leziunilor, astfel încât să ne orienteze spre un diagnostic pozitiv. Se spune că ecografia este o extensie a examenului clinic și de fapt, stetoscopul optic al reumatologului. Pe de altă parte, ne permite monitorizarea evoluției patologiilor reumatice sub tratament, în funcție de terapiile pe care le aplicăm și care au posibilitatea să stopeze sau să încetinească evoluția bolilor reumatice. Nu în ultimul rând, este extrem de importantă în ghidarea manevrelor terapeutice. Ne poate ghida în efectuarea puncțiilor articulare, infiltrațiilor articulare, biopsiilor de membrană sinovială și în tot ceea ce înseamnă manevre minim intervenționale ecoghidate, pe care le putem efectua sub un control strict și de maximă siguranță utilizând ecografia musculoscheletală.
VIDEO
„Ecografia nu este invazivă, nu creează niciun fel de disconfort, nu este o manevră iradiantă”
Media10: Ce ar trebui să știe pacienții despre cât durează o astfel de investigație și dacă este nevoie ca înainte de aceasta să facă o pregătire specială?
„Un aparat performant determină o evaluare cu acuratețe”
Media10: Care sunt avantajele ecografiei în comparație cu alte explorări imagistice?
A.M.: Atât în specialitatea noastră, cât și în alte specialități medico-chirurgicale, ecografia poate aduce un plus de valoare informațională în evaluarea pacienților cu boli reumatice. Asta înseamnă că, în primul rând, este o explorare extrem de prietenoasă pentru pacient. Nu este invazivă, nu îi creează niciun fel de disconfort, nu este o manevră iradiantă, spre deosebire de explorarea radiologică standard sau de explorarea computer tomografică. Poate fi repetată ori de câte ori avem nevoie, pe de-o parte în scopul monitorizării bolilor reumatice pe care le evaluăm, pe de altă parte, și în această explorare, de multe ori este utilă o a doua opinie, astfel încât ne putem consulta între noi cei care practicăm această manoperă și putem efectua mai multe ecografii pe pacient, astfel încât să fim siguri asupra leziunilor pe care le observăm, fără a supune pacientul la un risc de iradiere suplimentară. Totodată, este o manevră dinamică, ne permite o evaluare multiplanară a explorării pacientului, putem evalua o articulație atât din punct de vedere static, dar și punând pacientul să efectueze anumite mișcări în care să pună în tensiune anumite componente articulare sau, ne putem noi deplasa cu sonda ecografică, astfel încât să obținem cele mai bune imagini în funcție de tipul de articulație pe care îl evaluăm. Alte avantaje legate de ecografia musculoscheletală sunt legate de faptul că putem face inclusiv o abordare terapeutică a bolilor inflamatorii atunci când avem nevoie să infiltrăm, să puncționăm, să injectăm diverse substanțe, atât de tip inflamator, cât și vâscoelastice în toate patologiile de care am pomenit. Toate aceste manevre se efectuează sub un control strict, știi exact unde te plasezi cu acul și ceea ce faci, astfel încât riscurile să fie minime pentru pacient. Spre deosebire de rezonanța magnetică, durata unei astfel de ecografii este mult mai mică și ne permite evaluarea mai multor articulații în aceeași sesiune de evaluare imagistică. Știm că pentru o rezonanță magnetică durata de expunere este una îndelungată, cu atât mai mare cu cât efectuăm mai multe segmente. În ecografia musculoscheletală, timpul este în mod cert mult mai redus și, implicit, confortabil pentru pacient. Există, bineînțeles, și câteva limite pe care le avem în practică. Aceste limite sunt date pe de-o parte de aparatura pe care o utilizăm, avem nevoie de aparatură de înaltă performanță, pe de altă parte de experiența imagistului și a medicului care efectuează această explorare. La ecografia musculoscheletală, strict referindu-ne la evaluarea articulațiilor, există porțiuni articulare sau structurile profunde articulare care nu pot fi evaluate cu acuratețe prin ecografie musculoscheletală, pentru că fasciculul de ultrasunete nu penetrează osul sau nu pătrunde în profunzime și nu ne permite evaluarea cu precizie a structurilor profunde. În această situație cea mai pretabilă explorare este rezonanța magnetică. Totodată, în leziunile posttraumatice, în rupturile de menisc sau în rupturile de ligamente încrucișate, cele mai bune informații de profunzime le oferă, de asemenea, rezonanța magnetică. Pentru explorarea coloanei vertebrale, atunci când avem hernii discale, conflict radicular, de asemenea, explorarea de lecție este rezonanța magnetică și nu ecografia musculoscheletală.
Media10: Oricât de iscusit ar fi medicul, în medicina performantă de astăzi, este nevoie de aparate performante, de ecografe care să dubleze profesionalismul cadrului medical. Cât de important este ca în cabinet medicul să aibă la dispoziție un ecograf performant, de ultimă generație.